Gdzie jest Mary Poppins

Tomasz Kucina

 

Mary Poppins obcesowa i sarkastyczna

nie zaprzyjaźni

nawet

z własną parasolką

twarda

jak pestka

z ulicy Czereśniowej siedemnaście

 

przybywa z zaborczym wiatrem

i będzie niańczyć

dzieci

u Państwa Banksów

 

apologetka bezdusznej perswazji

kategorycznego porządku

nie odpowiada jasno na pytania

być może

nawet nie lubi dzieci?

 

zacierając granice

między tym co realne a irracjonalne

wiecznie improwizuje i pragnie stresu

 

Mary Poppins jest wredna i wroga

nie znosi otoczenia

buduje zimne relacje

i właśnie

taka im się podoba. dzisiaj

 

oni dawno dorośli

wychowani na grach i ordynarnych bajkach

szukają teraz

żelaznych kobiet

położyć głowę na stalowym ramieniu

doświadczyć

kobiecego barbarzyństwa. oto cel

 

niepotrzebna im jakaś cicha Bajkosia

dobroduszna

sprzedawczyni pierniczków

w sklepie

gdzie nie ma baby Jagi

 

oni poszukują

swojej ścierpłej Mary Poppins

a Michaś Banks przyjmie imię Robin

i będzie wkrótce

księciem murali Londynu

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 15 marca 2017