Damie z gronostajem

Tomasz Kucina

 

humani – humani…

to wszystko dla Pani

Petrarka Cellini

Da Vinci El Greco…

poezje liryczne Zbiory Canzoniere

po nocach pisane Sonety do Laury

i rzeźby złocone ukute na czyny

Cellini w mozole Żywota własnego

do Pani się ślini Rzym. Paryż. i... Madryt

 

sekrety w mimice lica Mony Lizy

i wąsik łasiczki… obrazy Kobieto!…

pochłaniasz łapczywie wzrokiem fanatyczki

Orgaza & Pogrzeb hrabiego. El Greco

 

humani – humani…

Lescot wyuzdany

fasada Luwru jakże Panią dręczy

Zamek Wawelski Franciszek Florentczyk

Madonna Sykstyńska z mocy Rafaela... która

twe oczy marką powiela 

lico Ci Pani kraśnieje spod pudru…

czyżby renesans

Panią onieśmielał?

 

a jeszcze dalej: Straż nocna. Rembrandta

opada na dół rzęs gęstych firanka

tu ciało zmarłe się nagle

otwiera

to będzie... Lekcja anatomii... teraz

 

humani(zm) – humani(zm)…

Rubens lgnie do Damy

Sądem Parysa. Krajobrazem Z Tęczą

nie śmiem już dalej Pani Cię zadręczać

skręćmy

tu obok jest zaraz kafejka…

a w niej portrety samego Van Dycka [deika]

„humani”- neologizm


Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 16 marca 2017