"coraz więcej ludzi a człowieka coraz mniej" E.Stachura
zagubieni w świecie marzeń
rozmieniamy się na drobne
pudrujemy śmiechem twarze
bo tak łatwiej i wygodniej
żeby szybciej mocniej więcej
ogryzamy czas do kości
po czym rozkładamy ręce
pewni własnej niewinności
przyszedł czas by się zatrzymać
i poszukać siebie samych
taki będzie życia finał
jak je dzisiaj rozegramy
nie musimy nic już musieć
a możemy jeszcze wszystko
wygrać walkę o tę duszę
której jest do ludzi blisko
dobroć w nas się wolno budzi
w naszych sercach duszy głowie
chociaż wkoło mnóstwo ludzi
każdy z nich to jednak człowiek