Czasem w nocy

Tomek Katner

Czasem w nocy wiersze piszę.

Składam słowa by powiedzieć

o tym, co w mym sercu słyszę

o tym, co w mej duszy siedzi.

 

Składam strofy by pochwalić

to, co piękne jest dookoła

albo czasem by się żalić,

że już krzyża nieść nie zdołam.

 

Czasem piszę o miłości

no bo ciągle głód jej czuję,

no a czasem o podłości

gdy ktoś bólem mnie częstuje.

 

Lecz się śmieję gdy ktoś mówi,

że zrozumiał o czym wiersze.

Powiem mu: Nie jestem głupi,

w metaforach kąpię serce.

 

Zaplątuję rzeczywistość

w słowach mocno bliskoznacznych

I sam nie wiem czy to czystość,

Czy też bród, co wstaje z martwych?

 

Tomek Katner
Tomek Katner
Wiersz · 17 kwietnia 2017
anonim