długi tunel szkicowany węglem
otwiera drogę jak wiertło
przez papier do czaszki
albo zupełnie gdzie indziej
okładki płyt znaczą dystans
choć to tylko obrót karuzeli
szkła na skórze starego menela
tańczą miedzy światem a światem
ustami divy kpią nad kaszanką
ze straconych szans na szanse
jak przyszyte do powiek guziki
cuda się nie powtórzą
ktoś je wymyśli po czasie
opakowane w świątynie
wyznaczą granice dogmatów
a tanie wino na druga stronę
i tak przeniesie bezboleśnie
tańczą miedzy światem a światem
ustami divy kpią nad kaszanką
ze straconych szans..."
...meritum, jak wycinek z życia, gdzie menel jest tylko parafrazą
:-)