”Okulary”
Mam okulary czerwone
wtedy wszystkich wkoło kocham
karzą mi szukać męża lub żonę
uwielbiam wtedy psa, który na mnie szczeka.
Mam okulary żółte
wtedy wszystko widzę jaśniej
ciesze się deszczem
a ludzie się dziwnie patrzą.
Mam okulary w kropki czarno-czerwone
tylko trochę się w nich spinam
wtedy kocham po stokrotniej
ubrać ich zaś zapominam.
Mam nawet całe czarne
nic nie dzieje się ciekawego
życie widzę jako marne
i narzekam na całego.
Mam okulary niebieskie
żeby lepiej widzieć niebo
aby ujrzeć co królewskie
i nie patrzeć na ciemne chmury.
Mam okulary zielone
przeglądam się w nich w błocie
wyczekuje tęczy po burzy
szukam serc szczerozłotych.
Mam takich okularów ze trzy pary
ale nie wiem, czy działały
mam je, ale nie wiem, po co
zakładam wszystkie, zwłaszcza nocą.