Literatura

Hipnagogia (wiersz)

abc

Zgrajo suk, rozjuszona nad ścierwem! Przyzywa
Was okrzyk z domów złota!

 

Arthur Rimbaud - "Całkowite zaćmienie" Paryż się budzi

 

W tym przestronnym gabinecie pełnym bibelotów

(nie mylić z gabinetem Doktora Caligari)

pośród książek autorów znanych i mniej znanych

dzieł genialnych i nieudanych

zapomnianych zdjęć ze schyłkowej epoki

pamiętającej czas swojej świetności

przed wybuchem wielkiej Wojny

depozytariusz dóbr kultury

spogląda na pułapkę Tukidydesa

 

Wie że nie zawsze będzie potężny bo z czasem

wszystko upada rośnie niepokój względem

zasobów węglowodorów cywilizacja informacyjna

to walka o umysły Nowy jedwabny szlak

ekspansja morska dwóch hegemonów

na kursie kolizyjnym idea uniwersalna

eschatologiczna Eurazja integracja bla bla bla

 

Niech będą błogosławieni kochający swoje

męskie żony tu moje ukłony

i Ci co im kibicują unosząc kciuk w górę lajkując

męczenników odbytu namaszczonych

na artystyczne diwy mające tak wiele do powiedzenia

oni nie są dewiantami dotkniętymi parafilią

jak miłośnicy nieskrępowanego naturyzmu

 

Niech będą błogosławieni kurczowo trzymający się

narodowego wzdęcia w odzieży patriotycznej

i chorzy psychicznie którym Szeptucha

szepcze w głowie że wyleczy i wyprowadzi z pustyni

umarłego miasta

 

Niech będą błogosławione wszystkie kurwy

też te z internetu którymi na co dzień pogardzam

im to wiatrowskaz odmierza kierunek

Piss wam w twarz takie moje Flow

 


dobry 5 głosów
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Janusz Gierucki
Janusz Gierucki 20 lipca 2017, 00:54
Mocno i buńczucznie. Wygląda na to ,że nie lubisz także siebie co nieco trąci także parafilią..-)
abc
abc 20 lipca 2017, 08:02
Lubię tak jak Arthur Rimbaud w filmie "Całkowite zaćmienie" Agnieszki Holland, oddawać mocz na rękopis uznanego poety, lubię też jasne sytuacje, nie lubię zaś hipokryzji. ;-)
Mithril
Mithril 21 lipca 2017, 14:18
...hipokryzja zeszła razem z nami z drzewa
dziewczyna ze wśi 27 lipca 2017, 23:43
Wszystkie kurwy, ktorymi na co dzień pogardzam-zastanawiaja mnie ludzie, ktorzy pogardzaja kimkolwiek.
Blado
abc
abc 28 lipca 2017, 06:59
Proszę nie zapominać o błogosławieństwie, to wielka sztuka dobrze życzyć osobom których się nie lubi, ale tak serio to tylko podmiot liryczny nie zaś autor (a figura stylistyczna), coś tam o kimś tam, nie trzeba zapominać o tym że jeden z ojców polskiej niepodległości Józef Piłsudski rzucał kurwami dość często np. "Naród wspaniały, tylko ludzie kurwy","Rzeczpospolita to wielki burdel, konstytucja to prostytutka, a posłowie to kurwy!" itd. ;-)
przysłano: 19 lipca 2017 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca