S(ł)oviansky

Tomasz Kucina

 

z przekrwionej pochwy

schowaj miecz

żaden po kądzieli

 

brat twojej piersi

swiekry i jątrwie

ciebie mi zazdroszczą

 

nikt nie ma takiej jak ja

amuletem belemnitowym

zwodzisz Peruna

 

twe kabłączki skroniowe

płanetnica -sznurki na chmury

worki na grad

 

ciebie mi zazdroszczą

jeziorowe Mamuny

obwisłe sutki plejad wołosożary

 

a smoki Welesa w czasie upałów

spółkują

trujące nasienie zatruwa studnie i źródła

 

jam twój Łada

czuły oblubieniec

żywię się łuną księżyca

 

w Noc Kupały odstraszam wilkołaki

z ukąszeń utopielic

tobie wypraszam bogomilstwo

--

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 13 sierpnia 2017