Tylko beton

Tomasz Kucina

 

Betonowe usta w betonowych domach

Pożerają ludzi wracających z pracy

Zaczytani ludzie w tych kamiennych tonach

Stają się posągiem z cementowej masy

 

Betonowe oczy kratą zastawione

Pokazują ludziom beton innych domów

Betonowe dzieci całkiem zarażone

Betonowym sercem prosto z rąk demonów

 

Betonowa masa pełza pod nogami

Żeby ludzie chcieli chodzić po betonie

Człowiek swoje czyste – piękne serce rani

Ufa bezgranicznie betonu mamonie

 

Betonowy anioł w betonowych butach

Betonowe domy chroni w Bożej masce

Ludzie całkiem mali z betonu w mamutach

Dręczą jedni drugich w betonowej łasce

 

Betonowa wiara w betonowe jutro

Każe się wyrzekać zdrowego sumienia

Ludzie wciąż zerkają w betonowe lustro

Między nimi rośnie mur urzeczowienia

 

 

 

 

 

 

 


Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 15 sierpnia 2017