dach nad głową kilka złotych w kieszeni
więcej możliwość prysznica tuż przed
snem lub zaraz po przebudzeniu bo tak naprawdę co
odróżnia wielu od bezdomnego to że mają
możliwość wynajęcia zadaszonego ale nieswojego
kąta bo są jakieś możliwości konta można tak
(nawet zakładając że poranne pytania na końcu języka
błądzą zasadniczo za daleko od sedna) pytać
bez odpowiedzi w nieskończoność aż się wreszcie
trafi nie tylko
właściwymi woprosami można ale nadal będziemy
się błąkać w poszukiwaniu
lokum miejsca na spędzenie wieczorów i odpędzenie
wątpliwości pozorami czegoś trwałego bo się inaczej
nie dałoby
ni zasnąć ni przebudzić Zaspana
chłopska filozofia nic niewnosząca do
mądrości świata? ano
ale przecież wstając rano jeszcze
niedobudzony nie szukam
ni wieka ni wiekopomnego
odniesienia, po prostu podnoszę
siebie-Się by jednak nazbyt
Się-siebie nie unieść Ot takie to
chmurnoRYJne przypadłości zaranków
gdy niebo od w-gębia jeszcze za dalekie
oddycha odsennia się
pewne niedalekiej perspektywy
odświeżenia
która się zdaje być
na zawsze