Despina idzie

Tomasz Kucina

[cossi fan tutte bez Mozart’a]

 

ciemna różo – Libidio mego Cypru

 

jagodo – platacjo mitru

za długo …

nie idzie Afrogeneja z pożądliwości kwiatu

nie dybie

nie stąpa z fal morskich

 

ni śladu mokrej stopy na piasku

ni dłoni nie splata – nie pieści uśmiechem

 

poczekam

 

różo szkarłatna

powstałaś z odciętych genitaliów Uranosa

otoczonych pianą

 

od kolan rozpustna i płodna

poronisz na morzu w muszli ironiczne żądze

ty z wierszy Poliziana Stanze


z obrazu Sandro Botticelli

 

pąsowa

 

skrycie zawstydzona, a za nią pomarańczowy gaj

wyrzuca powietrze – pali

 

są nasze ciała Zefiry

pchają muszle do brzegów mitycznej Kytery

 

cumuję

 

zazdrosny przysłaniam jej łono

kartką bledszego wiersza.

 

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 20 sierpnia 2017