powłoka panCERNa?
ponieważ
świat jest przedostatni
pierwszy to [Cud]
[główny napęd w hiperprzestrzeni]
rotor spiralny po której kroczą galaktyki
gdzie
kryje się [zło] może podstępne [neutrino]?
iluzoryczne w melanżu czyli
nieograniczonej inkarnacji
a gdyby
kosmos był ludzkim przyrządem materii?
myśli Bóg
dziedziną
Jego własnej Boskiej ręki przekłutej gwoździem
antytezą węża z Kariotu
o! siedzi Pan a choćby i w pióropuszu
to gra o tron
cera lśni w pierwszym przykazaniu
tymczasem
czas dokonany czyni [śmierć] plemiennym rytuałem
a świat jest ciągle przedostatni
na końcu masz wybuch
w [wielkim zderzaczu hadronów]
—