Literatura

Niedosyt klasy i jakości (wiersz)

Tomasz Kucina

 

czym opisać niedosyt?
niedosyt klasy i jakości…

 

to
kurtuazja i maniery? poziom dandysa?
monokl
przymocowany do wizytki
co używa „szarych małych komórek”
Herculesa Poirot…

 

snobizm mozołu

 

czy świat należy do arystokratów?
reguła ratio – wygraża z sił nadprzyrodzonych?

 

eksponat do gablotki
kobieta do grandiflorum
pierwsze jest podziwiane
drugie jest podziwiane i pachnie
mozolny blichtr
z
Beau Brummell’a czy Oscara Wilde’a

 

alibi to triolet
ABaAabAB tak ślicznie potrafił Mickiewicz
i
jeszcze Tomasz Zan…

 

cóż – boli niedosyt dzieła…

 

antropologia kultury
przekracza etniczne granice
zasieki smaku – dobrego wychowania
stronniczość

i własna konstruktywna buta

--

 


przysłano: 27 września 2017 (historia)

Inne teksty autora

Babsztylnik
Tomasz Kucina
Tożsamość Harper
Tomasz Kucina
Mikro-wymiar
Tomasz Kucina
Czarny Harlem
Tomasz Kucina
Inauguracje kawiarni
Tomasz Kucina
Narodziny Zbawiciela
Tomasz Kucina
Fałszowane fanatyzmy
Tomasz Kucina
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca