Minimalni

Tomasz Kucina

 

kiedy już ciebie napiszę – uczynię ambalażem

dowolna i nieliniowa

dzieło architektury – opakowany budynek – wąwóz – mała wyspa?

ty u Kantora

na zaprojektowanym stole

porzucona pozornie

jak Christo

zostaniesz apatrydą

bez kształtu i malatury

monochromia Paolo Uccello

z jednej barwy

u Witkacego wybudzisz się z dziwnego snu

i pójdziesz prosto przez siebie

to czysta forma pod paragonem metafizyki

nadamy sens próżnemu życiu

uciekając od natury

my – pacynki deformacji

bez pierwszej fazy rozwoju

fabuła epizodyczna

nie pomoże powszechna deklaracja praw człowieka

są cele wyższego rzędu

niż człowiek

chociażby sztuka minimalizmu

 

 

 

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 29 września 2017