Dwa nurty

Tomasz Kucina

 

1) szept, myśli potok

szemra cichuteńko listowie

pragnę być trzmielem

rzek upojnych urodą

– nie śmiem być Bogiem

 

   2) idee mętne

   w kłach materializmu zaszczuci

   my, ludzie z wilków

   warczymy indolentnie

   – bo człowiek musi

 

1) to my, szperacze

runiczne zwiedzamy słów lęgnie

7_em parseków w przyszłość

po każde słowo - raczej

- i bardzo chętnie

 

   2) źli chimerycy

   chrobotem rzęzimy na ogół,

   wyznawcy krzyku

   jękliwi astmatycy

   – puszczamy w kroku

 

1) więcej umiaru

chcemy się uczyć moderacji,

półszept poetów

co się wylęgli z czaru

– i irytacji

 

   2) tylno-gardłowo

   warczeć będziemy coraz liczniej,

   są nas tysiące

   rzęzimy sczezłą mową,

   – spirytystycznie!

    --

 

 

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 5 października 2017