Ukryta w MINIwymiarowej

Tomasz Kucina

 

 Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (niem)

 Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona.

                                     Albert Einstein


banicja z

Flatlandii krainy płaszczaków Edwina Abbotta

ukryłaś dodatkowe wymiary

zwinęłaś otoczyłaś bra[n]ami

 

gdzieś ponad czwarty

uczone rzęsy

z rozmytą rozdzielczością

skompaktyfikowane jak cząstki Kaluzy-Kleina

heterodoksja fizyka

ty

mów mi panie Teodorze K

drgająca

maleńka pętelka energii

giętka superstruna kosmosu

twój pęd

i masa w czwartym profuzyjnym świecie

geometria z jeszcze dalszych kubatur

jak kwark

podatny na wpływ oddziaływania silnego

kolejny kaliber Kobiety

dziewięć wymiarów – plus cenny czas

drobinka

miniaturowe kółko

z jednej kwintylionowej centymetra

zmierzona długością Plancka

gna

grawitacja w związku z kształtem przestrzeni

po torus jajowodu

nurkujesz z orbitą w definicji odwrotnych kwadratów

w mój inny mini_czynny świat

rozprószająca energię

w scan zwiniętych wymiarów

 

gustowny w tolerancjach

w twych kwantytatywnych odkształceniach

 

skąd wzięłaś mini?

z dziesięć do minus trzydziestej trzeciej [10`-33]?

​–

 

Tomasz Kucina
Tomasz Kucina
Wiersz · 10 października 2017