Literatura

Prekognicja snu (wiersz)

abc

Acetylocholinowe neurony

przesyłają impulsy do przedmózgowia.

Impulsy przemieniają się w obrazy,

a obrazy w sny.

Nie wiadomo jednak dlaczego

wybieramy te, a nie inne obrazy.

 

(Agent Cooper)

 

Wszystko co śniłem już się wydarzyło

przeminęło jak głosy w głowie

obraz samego siebie z niedowładem

na łożu śmierci to było w przyszłości

nie tej za górami za lassami

z podkładem muzycznym stu lat

ale jakby teraźniejszej niedalekiej

leżałem bezwładnie mając

twarz wykrzywioną grymasem

czy tak właśnie ma się zakończyć

zakręt i drzwi w skale oceny bólu

Amerykański sen był kłamstwem

nim się okłamywałem

 

Wierząc że ci parweniusze

nominowani do nagrody literackiej

Nike od „ach och ę ech”

zamieszkujący antypody

odległe od homofobicznych wysp

wyrobników produkujących

Chrystusy frasobliwe

według jednego wzoru

seryjnych świętych są lepsi

A przecież „dizajnerskie”

subtelne kłamstwo artystyczne

niczym się nie rożni

od „polecanego przez proboszczów

z sąsiednich parafii”

bo jedno z drugim się krzyżuje

ma mocne plecy

tworzy parabole mojego bólu

ten kielich goryczy o smaku octu

na hizopie

 


fatalny+ 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 19 pazdziernika 2017 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca