gdybyś zechciał jeszcze raz
z przestrzeni niepojętych
urodzić się niepokalanie
i odnowić tę ziemię
nie będzie łatwo
po pierwsze mędrcy w świątyniach
ekonomicznie przygotowani do zwalczania
biedy przez pogłębianie wiary
nie pozwolą sobie na żadne cuda
tym bardziej tobie na urodziny
w niejasnych okolicznościach zajścia
po drugie ludzi nie stać
na kolejne świąteczne maski
a zwierzętom pewnie od zawsze
nie chce się o tym gadać
prawdopodobnie dlatego
że nikt nie nauczył ich kłamać
po trzecie czwarte i ente
w każdym porządnym miasteczku
znajdzie się jakiś Judasz i Piłat
by wyświechtać Jezusa Chrystusa
ochrzcij się dobrem i pozostań
w swojej nieskończoności