na Mokrej znowu sypie deszczem
choć karpiom chyba wszystko jedno
stara sztacheta w płocie trzeszczy
że w tym klimacie ludzie bledną
a na Wolności wieje smutkiem
grzęźnie w kałużach znów kolęda
zdawkowe cześć i żegnaj krótkie
bo jaki klimat takie święta
Mariańskie Wzgórze odparuje
wczoraj pasterka dzisiaj wóda
bo jak to mawia dobry wujek
jaki masz klimat takie cuda
cały Polanów przed ekranem
czeka aż polsat im wyjaśni
czemu te święta przeczekane
nie mają własnej wyobraźni