podobno dużo płakałem
pani położna pytała
czy to zbyt śmiałe przeczucie
czy może uczuć nieśmiałość
gdy pierwsze poezje czytałem
powietrze ciszą zadrżało
zdziwione że może tak boleć
zwyczajna ludzka nieśmiałość
życie się w wiersze wpisało
i poszło i przeszło na całość
lecz wierzę że przyjdzie mi kiedyś
umrzeć na szczęście
nieśmiało