Liczne kosodrzewiny
porosły doliny, góry, rozpadliny…
Pomyślała, nie spełniona róża :
- rosnąc na wzgórzu,
będę dzielnym, oryginalnym kwiatem.
Spełniła ambicje.
Wkrótce potem,
przezwyciężyła ją burza.
Dziś pozostała po niej garść kurzu.