Literatura

~ CZYŚMY… PAR EXCELLENCE (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

~ CZYŚMY… PAR EXCELLENCE  
 
Czyśmy tylko…
 
W beżach złociejących jesieni
Pokus nieodpartych wiosennymi duszami
Par excellence… nie androidami ?
Też nie niebieskimi bez skaz aniołami ?
Plączącymi cienie jak pszczoły miodne
W plastry narodzin wyściełane miodami
 
Czyśmy tylko…
 
Tu i teraz… zatartymi czasem freskami
W labiryntach słów zaklętych w rymach refrenów
Źrenicami meteorów w ludzkich ciałach
Z rytmem serca między jaźni przystankami
Podróży w czasie… genialnych genów
W dziejach kosmosu astropowiernikami
 
Czyśmy tylko…
 
Wyrzutami sumień poetów… aktorów
Na gościnnych występach istnienia
W objazdowym teatrze bez suflera
Gdzie scena zimna i twarda z kamienia
W zakamarkach umysłów nazbyt dla nas mała
A dobra na kaprysy pobożnych mentorów
 
Czyśmy tylko
 
Tragikomedii marne grając przedstawienia
W których duszno nam czasami
Świadomi niekiedy ich trwania
Częściej jak dzieci… poeci nieświadomi
Kartką w kalendarzu swojej ułomności
I nieuchronności… przemijania
 
Czyśmy…
 
Nie chwilami… tylko…?
 
⊰Ҝற$⊱…………………………………………………… Santorini ~ 13 września 'O8

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 12 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca