Literatura

~ HALS POD WIATR (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

          ~ HALS POD WIATR
 
Kiedy znów mgieł kołysanki Lorelei
Zagęszczają barwy kontemplacji
Tworzysz metafory płynących obrazów
Z przypływem kuszących nimf narracji
Z zakamarków śródmózgowia uchodząc w dal
 
Żeglujesz niczym błędny Odyseusz
Błądząc na falach poematu pigmentów
Szukasz dróg na krawędzie spełnienia
Chcąc znaleźć ten jedynie właściwy kurs
I port wśród bezdroży dla własnego okrętu                 
 
Wtedy z sanskrytu źródeł metafory wybierasz
Wykreślasz lazur niedorzeczności
Pod wiatr halsem raz obranym płyniesz
W skowytach wspomnień młodości
Dryfem iluzji w mirażach pejzaży miłosnych
 
Ty… przebrany za orędownika… poetę
Kochający kobietę… wody i powietrze
Absolwent szkół życiowych namiętności
Trzymasz kurczowo swój znicz na wietrze
Pozwalasz sobie na zachowanie resztek skromności
 
Ty… pochodni swojej wyobraźni Prometeusz
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………………… Santorini ~ 18 lipca 'O4

 


słaby 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mi Lo
Mi Lo 13 lutego 2018, 20:30
Wzorcowe grafo
Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski 13 lutego 2018, 20:39
... a pisałeś... (umówmy się, że to pisanie) "nie będę robił zamieszania, bo gość w dom i tak dalej"
Ps. a Ty się jakoś nazywasz... czy się wstydzisz ?
przysłano: 12 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca