*** jak ptak wysoko w nieba

Jola

 

jak ptak wysoko w nieba 
obłok wpadła
wzbiła się 
bo wyżej nie można
tylko do granicy

jak ptak rozłożyła niebieskie
skrzydła przeznaczenia
łza jedna druga trzecia
wyrosła lilia
blaskiem oślepiła

na dłoniach dotyk
omdlał niczym kielich róży
na ustach blady 
smak tamtej jesieni
i miłość jakby wieczna
nieśmiertelna

Jola
Jola
Wiersz · 12 lutego 2018