Chowańce

Małgorzata Anna Bobak Końcowa


 

 

ludzie pytają kim jestem  

 

kiedy przyszłam na świat
zerwano kilka kwiatków i śpiewano na ulicy
 

ojciec stawiał

więc zostałam przyjacielem
wszystkich jego kumpli w mieście 
 


nie starczało sił by płakać

odwagi by budzić wszystkich w nocy 

śmiałości by chwalić się

postępami w siadaniu i chodzeniu
nowymi mlecznymi zębami

 

potem obmyśliwałam  jak schować butelkę
kilkanaście lat dorastałam do tego zadania

 

na koniec

do czapki niewidki
 

 udało się 

 

 

 

Małgorzata Anna Bobak Końcowa
Małgorzata Anna Bobak Końcowa
Wiersz · 13 lutego 2018