Literatura

~ NIE WIESZ GDZIE BEZDROŻA ? (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

~ NIE WIESZ GDZIE BEZDROŻA ?
 
Legły skargą omszałe, milowe kamienie
W kokonach rzeczywistości zastygłe okruchy
Myśli bezbarwnych sędziwe promienie
Dawno zapomniały, iże lawą płynęły…
Zrodzone ze światła i mroku stopioną skałą
I cóż z magmowych marzeń zostało ?
 
Krajobrazie marsowych bezdroży
Wehikule czasu powrotów do przeszłości
Przyjacielu marzeń… mgławych śnień poety
Taka to tylko chropawa metafora
Struchlałego niewolnika planety
Nie na miarę eposu… nie ascety
 
Tego, co w żałobnym hymnie duchem nie powróci
Ni w wierszu nazbyt smutym ze łzą pod powieką
O współczucie z wyrzutem do nikogo nie zwróci
Sięgnie tylko po…  niewzgardzone wersety
By skryć je z hałasem…?
Za lasem… za górą… za rzeką
 
W cisz nisze… za czasem
 
⊰Ҝற$⊱……………………………………………………………… Lanzarote ~ 15 listopada '11      

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 13 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca