Ćmy i dwa światła w nocy.
Płomień świecy, który
wraz z malejącą odległością rośnie w oczach stworzonek,
może zgubić je, gdy zbliżą się za bardzo do niego.
Jest też blady księżyc,
który pozostaje dla „szarych motyli” jednaki,
choćby w jego kierunku one leciały i leciały…
Na szczęście światło życia zawsze im towarzyszy.