Literatura

~ NA PRZEŁAJ MYŚLI WYKRZYCZANYCH (wiersz)

Krzysztof Maria Szarszewski

 

NA PRZEŁAJ MYŚLI WYKRZYCZANYCH
 
W cieniu oczekiwań spisujemy życie 
Sobą obarczeni ślemy wiersze… mimozy
Dotykamy siebie i żywioły piórem jak najciszej
I choć błyszczą w nas gwiazdy bezsennej poezji
Szukamy w nich sensu po bezdrożach prozy 
 
Światła gwiazd trwonimy złotym pyłem strojne
Pożegnań wilgotnych w czułe słowa zdobne
Niedołęstwem wskazówek do czasu przykutych
W prześwitach przeznaczonych na spokojny oddech
W godzinie wyobraźni… czy w czekaniu pokuty ?
 
Na konarach żalu my marznące pąki
Jak ptaki błądzimy… wpół drogi donikąd
Lecąc gdzieś na przełaj myśli wykrzyczanych
Na kartkach pomiętych do losu skowycząc
Zwyczajności niegodni… niegłodni rozłąki
 
Wwikłani w wichury wśród drzew jesieniami
Okutani w beztroskość twarze zasłaniamy
Jak świątki przydrożne we śnie pogrążone
W wszechczasie zagubieni z marzeń wyłuskani 
Wśród powiędłych traw kamienie milowe
Chłostamy bez tchu słowa niewypowiedziane   
 

⊰Ҝற$⊱…………………………………………………………Toruń ~ 21 grudnia '14  

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 14 lutego 2018 (historia)

Inne teksty autora

~ LAMBADA NO MUE CORAÇÃO
Krzysztof Maria Szarszewski
~ „DZIEWCZYNA O PERŁOWYCH WŁOSACH”
Krzysztof Maria Szarszewski
~ NIE WOLNO ZAMILKNĄĆ ORKIESTRZE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ BYĆ… BY BYĆ I BYĆ
Krzysztof Maria Szarszewski
~ CZŁOWIEK NIEWSPÓŁCZESNY
Krzysztof Maria Szarszewski
~ GDZIE NIE WSCHODZI JEDNO SŁOŃCE
Krzysztof Maria Szarszewski
~ DLA PANI A K$ AMIT RÓŻ
Krzysztof Maria Szarszewski
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca