~ PRZEDWIOŚNIEM

Krzysztof Maria Szarszewski

 

       ~  PRZEDWIOŚNIEM  ~ (kwitną poezje radośnie)
 
Pozwól raz najczulszym
Zaczarować cię spojrzeniem
Ot tak… niby niegłodnym pragnieniem
Jakby przypadkiem
 
Pozwól błękitnie dotknąć…
Dłonie dłońmi musnąć delikatnie
Zwiewnie tak… z zawstydzeniem
Zmysłowo… jakby ukradkiem
 
I daj pozostawić nie niechcący
Na skroni nieśmiało złożony
Jaśminowy pocałunku oddech gorący
Jak wiersz niedokończony
 
I oczy w nadziei zechciej zamknąć
By w tęczy się rozmarzyć…
Akwarelą szczęścia malowaną
Smakowaną chwili czekaniem… obdarzyć
 
Bo ona nieznana… jeszcze nienazwana
Jak po zimie wybawieniem przedwiośnie
Póki trwa bal, wiruje zmysłów puzzlami
I tobie też może się przydarzyć
 
Miłość… kwitnąca poezjami
Radośnie
 
⊰Ҝற$⊱………………………………………………………… Heldburg Bad Colberg ~ 4 marca 'O2                                                                                             

 

Krzysztof Maria Szarszewski
Krzysztof Maria Szarszewski
Wiersz · 15 lutego 2018
anonim
  • Ir
    Klasyka?
    Nie zagalopował się Autor ?
    Mam nadzieję, że to zwykła pomyłka, a nie megalomania.

    · Zgłoś · 6 lat
  • Krzysztof Maria Szarszewski
    Nie mylisz się… płonnie pozostając w enigmatycznej nadziei
    (notabene matce i siostrze itp.)
    zagalopował ci się on (ów Autor'ytet) jak nie przymierzając szczuty w nagonce na łysej poezji łące zając
    za gorszy choć niewiele tylko sort się mając

    A to nie pomyłka… ni zwykła… tym bardziej niezwykła
    to właśnie z intencji dekadencji esencja w kwintesencji megalomanii niewyszukanej wykwitła

    Szczęściem nie od szanownego interlokutora to zależy…
    co owo inną miarą mierzy
    „de gustibus non disputandum est” &… „pro poetis omnia licet”
    jedni okupują (li kupują) poezji autostrady
    dla innych ścieżki w barwnych gajach wite
    a takim jak ja szare wierszokletów ulice

    · Zgłoś · 6 lat
  • Ir
    "to właśnie z intencji dekadencji esencja w kwintesencji megalomanii niewyszukanej wykwitła..."
    Oooo, próbowałeś te objawy leczyć u właściwego specjalisty?
    XXI wiek, chyba mają jakąś odtrutkę...

    · Zgłoś · 6 lat
  • Krzysztof Maria Szarszewski
    Wszelkie medyczne i komiczne autorytety
    zawodzą niestety
    znikąd ratunku

    · Zgłoś · 6 lat