Pokolenie za Baczyńskim

Grzesiek z nick-ąd

Żal nam się kłębi na ustach

jak smak niedojrzałych malin.

Czy to historia oszustwa?

Czy myśmy wolność przespali?

 

Czegóż wy jeszcze nad ranem?

Kroki po schodach to smutek.

To strach, że wszystko sprzedane

i w laur zwycięzców przekute.


Czegóż wy jeszcze po nocach?

Prawo to światła się nie bać.

Gdy usta prawdą wyzłocą

dusza szczęście wyśpiewa.


 

Ciężko spojrzeć do lustra,

gdy nic się w tunelu nie pali.

Czy wolność to dziecko oszusta?

Czy myśmy życie przespali?


 

 

Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 16 lutego 2018
anonim
  • Mithril
    ..."myśmy"(?) się raczej zagapili, jak obecne zombie ze smartfonami, które włażą na ulicę przy czerwonym świetle

    · Zgłoś · 6 lat
  • gaj
  • Beata Igielska
    Wspaniałe, bezpośrednie nawiązanie do poezji Baczyńskiego - w pełni czytelne i zrozumiałe dla miłośników i znawców Jego poezji.
    Dziękuję za ten wiersz...

    · Zgłoś · 6 lat