Literatura

Sztuka latania (wiersz)

Błażej Szuman

 

Śniąc często z łatwością wzbijam się w powietrze,

nad miastem jak orzeł bez zbędnych wymachów

na świat patrzę z góry i przecinam przestrzeń

jak książę przestworzy na tym świata dachu.

 

Opór nie istnieje, wiatr mi nie jest wrogiem

chociaż mówić łatwo -milczeć jednak wolę

i mógłbym zamienić się na zawsze z Bogiem,

gdy tak pięknie z góry świat widać na dole.

 

Lecz gdy sen się kończy i na ziemię spadam,

i świat ten oglądam mierząc go na nogach

z mojej perspektywy prawdę wam powiadam,

że sztukę latania oddam w ręce Boga.

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
przysłano: 2 marca 2018 (historia)

Inne teksty autora

Limeryk w koronie
Błażej Szuman
Mleko
Błażej Szuman
Odejście
Błażej Szuman
Mglistość twoich oczu
Błażej Szuman
Miłość bezbłędna
Błażej Szuman
Jeniec
Błażej Szuman
Ciche dni
Błażej Szuman
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca