Praca poety

Błażej Szuman

 

Świat ten przemierzam piechotą -zazwyczaj

tutaj zaglądnę, tam okiem rzucę,

taki poety codzienny obyczaj...

-co nowe ujrzę tym się zachwycę.

 

Czasem przystanę aby pomyśleć,

nie nazbyt długo, na kilka zagadek

a mówiąc minutkę -to bardziej ściśle

bo długo nie myślę -taki przypadek.

 

I zdając sprawę z tych spojrzeń sromotnych,

którymi obrzuca mnie świat robotniczy,

o byt oskarżając mnie bezrobotny

bo jestem poetą -a to się nie liczy!

 

Tu zawsze mówię, że zasadniczo

z wiedzą, że pewnie ich nie zachwycę

-Ja też pracuję,  lecz chałupniczo,

jako manager w marzeń fabryce.

 

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Słaby 4 głosy
Błażej Szuman
Błażej Szuman
Wiersz · 2 marca 2018
anonim
  • Anonimowy Użytkownik
    Zainspirowany powyższym ML
    "Bezrobotni marzyciele"
    Jest ich dzisiaj nazbyt wiele
    Nikt nie wierzy że się trudzą,by ten świat nie był obłudą ale dał choć cień radości......
    Zwykłej ludzkiej wrażliwości

    · Zgłoś · 5 lat temu
  • Beata Igielska
    Nie wiem, skąd biorą się tak słabe oceny. Ludzie, czy nigdy nie czytaliście klasyki?

    · Zgłoś · 6 lat temu
Usunięto 6 komentarzy