Gargamel znów rzucił czar.
W wiosce Smerfów zapanowała zima.
Ważniakowi zamarzły okulary, dlatego zrzędzi.
Śpioch dostał dreszczy i jest nieswój
a Harmoniusz się gniewa bo przymarzła mu trąbka…
Smerfy śpiewają niesmerfową piosenkę.
Papa Smerf poznał czary Gargamela.
- Zachowanie jego rebiaty zmaga zimę.
Rzucił on silniejsze zaklęcie.
W wiosce Smerfów zapanowała wiosna.