Literatura

Nieudacznik (wiersz)

Błażej Szuman

 

Nieudacznik

 

Przypadłość mam taką i przez to nerwicę,

która dnia każdego bardzo mnie dołuje,

że jak chcę coś zrobić i czegoś się chwycę,

cokolwiek to nie jest zaraz to zepsuję.

 

Pracę już niejedną traciłem z łoskotem

mocnym kopem w tyłek za drzwi wyrzucany,

bo zepsułem każdą najprostszą robotę

i z tego powodu jestem załamany.

 

Przyczyny ja nie znam, gorsze geny może...

co to po rodzicach przechodzą na dzieci,

że nawet w skupieniu kiedy się przyłożę

to magicznym cudem z rąk mi wszystko leci.

 

Może coś z rękoma, lub palców wynikiem

bo choć ja się staram to te są niezdarne!

Miano mi nadano, żem nieudacznikiem

i tym nieszczęśliwy życie wiodę marne.

 

Żony to ja nie mam, bo gdzie do małżeństwa?

Fatygi jej szkoda i mego zachodu ,

bo jaka by zniosła moc tego przekleństwa,

którym ręce psują wszystko bez powodu.

 

Samobójstwo chciałem popełnić rok temu

lecz się nie udało, znów tragedia wielka,

bo te moje palce sam nie wiedzieć czemu

nawet nie potrafią zawiązać supełka.

 

Na jednym bazarze kupiłem pistolet,

lecz jakby inaczej? -Się nie zastrzeliłem!

Bo jak to przeczułem, że coś tu spier..lę

no i w moich rękach spluwę spier.. liłem!

 

Cóż mi pozostało, modlitwy potrzeba!

Lecz w razie nieszczęścia rąk nie składam w "Amen"

bo gdyby mi przyszło cudem pójść do Nieba

może Bóg łaskawy wpuści mnie przez bramę.

 

Blazej Szuman

 

 

 


Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 24 marca 2018, 19:34
"Błażej Szuman dzisiaj, 09:51 zgłoś gg nie jest nieme dla wytrwałych. Najlepiej skryć się pod pseudonimem, udawać ideał i hejtować innych."


...zalecam zgłębienie pojęcia "hejt" i ocena - a potem ew. wypowiadanie, gdyż w/w jest właśnie w systemie hejtu

- zalecam też dopełnienie nauki czytania ze zrozumieniem, bo ciężki deficyt w tej mierze jest dostrzegalny
- i nie tylko w tym

"fatalny Błażej Szuman 24 marca 2018, 09:51"
Dona
Dona 25 marca 2018, 20:01
ha,ha.....dowcipny wierszyk....no sa tacy nieudacznicy i nawet maja swoje miejsce w poezji....
przysłano: 24 marca 2018 (historia)

Inne teksty autora

Limeryk w koronie
Błażej Szuman
Mleko
Błażej Szuman
Odejście
Błażej Szuman
Mglistość twoich oczu
Błażej Szuman
Miłość bezbłędna
Błażej Szuman
Jeniec
Błażej Szuman
Ciche dni
Błażej Szuman
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca