Literatura

Wyścig szczurów (wiersz)

Błażej Szuman

Wyścig szczurów

Żądza posiadania światem owładnęła,
wyścigowe szczury brną kanałem przed się,
by na mecie wstęga przez nich się przecięła
i osiągnąć wszystko i potem chcieć jeszcze.

A niech się cielota na świat drugi spieszy
i muzyka gra im szelestem banknotów,
na nich już czekają i piekło się cieszy
a mnie tam nie spieszno, jam jeszcze nie gotów!

Ja żyć tu przyszedłem a nie się użerać,
albo się radować innego nieszczęściem...
Ten kto szybciej pędzi, prędzej mu umierać,
chociaż się nie godzi z wcześniejszym odejściem.

Szerzy się kłamliwość, oszustów matactwo,
do zer po przecinku rośnie pożądanie
a ja tam mam w dupie nadmierne bogactwo, 
w dupie mam dwa dania, starczy jedno danie!

Żądza posiadania -bezmyślna ohyda!
W kanałach cieloty bezustannie rośnie,
cóż więc po milionach, których tak nie wydasz?
zupa mi wystarczy, aby żyć radośnie.

Lecz oprócz milionów gorsze widzę żądze
rzędy celebrytów wokół widzę wszędzie
i gorszą jest żądzą od żądzy pieniądza,
pożądanie bycia, kim nigdy nie będzie.

 


fatalny 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Mithril
Mithril 25 marca 2018, 17:59
"Błażej Szuman Błażej Szuman przesyła ci wiadomość:
Nie wiem co tobą kieruje. Zazdrość czy nienawiść. Zebrałem już wiele nagród i napisałem kilka tomików wydanych. Twoje wiersze bo poezja to nie jest nie robią na mnie żadnego wrażenia Nie potrafisz pisać jak ja i dlatego hejtujesz. Myślisz, że w ten sposób budujesz swoją poezję?
A nawiasem mówiąc inteligentny człowiek daje innym rady a nie próbuje ich oceniać w negatywny bezczelny sposób
Poza tym jesteś nikim z tym pseudo profilem."


...życzę powodzenia w byciu... tym nie hejtującym "kimś"
Dona
Dona 25 marca 2018, 20:04
Trafnie i dowcipnie ujeta smutna rzeczywistosc dzisiejszych czasow.Podobaja mi sie Twoje wiersze.Lapka w gore:)
przysłano: 25 marca 2018 (historia)

Inne teksty autora

Limeryk w koronie
Błażej Szuman
Mleko
Błażej Szuman
Odejście
Błażej Szuman
Mglistość twoich oczu
Błażej Szuman
Miłość bezbłędna
Błażej Szuman
Jeniec
Błażej Szuman
Ciche dni
Błażej Szuman
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca