po prostu

Grzesiek z nick-ąd

Dobro nie szuka ołtarzy,
zachwytów ani poklasku,
woli się cicho przydarzyć
jak morskie rysunki na piasku.

Wzajemne samo jest w sobie,
spokojem sumienia się budzi.
Zwyczajne jak zwykły jest człowiek,
kiedy wychodzi do ludzi

z ciepłem spod żeber wyjętym.
Gdy losy wkoło się dzieją
dobro jest szczęściem, nic więcej.
Być może jest jeszcze nadzieją.

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Doskonały 3 głosy
Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 25 marca 2018
anonim
  • Konrad Koper
    W starym podniosłym stylu. Kochanowski…

    · Zgłoś · 6 lat temu
  • Mithril
    "dobro jest szczęściem, nic więcej.
    Być może jest jeszcze nadzieją."

    ...no jakby nieścisłość, bo wcześniej jest "PEWNIK", A TU NAGLE... "nadzieja"?
    pisać nie muszę, że jako rymowny wiedziesz swojego rodzaju prym na portalu, a może we sieci, acz wiem, że i w realu ciebie cenią
    - ostatnio to jakby się wór rozpruł i siejesz tekstami prawie codziennie - pojęcia nie mam, czy to nowe, się świeże znaczy, czy odgrzewane, ale...


    zresztą nie ważne

    · Zgłoś · 6 lat temu