wstąpienie

Grzesiek z nick-ąd

jakiś czas temu

urodziłem się w domu

pełnym miłości i troski

o moją świadomość


opowiadali mi o cudach

o żłobie, biedzie i mędrcach

którzy uwierzyli i na koniec

opowiadali mi o śmierci


nigdy nie wspominali o tym

jakim byłeś chłopcem

czy składałeś białe trumienki

które wyrzeźbił ojciec


czy podglądałeś życie

chodząc po drzewach ukradkiem

i czy czytałeś książki

zmęczonym wzrokiem matki


jakiś czas temu

bez konkretnego wieku

urodziłeś się we mnie

człowieku

 

Grzesiek z nick-ąd
Grzesiek z nick-ąd
Wiersz · 27 marca 2018
anonim