Cześć Powstańcom Wielkopolskim

Iza Marcinkowska

Zerwani do boju

Szli, głodni pokoju

 

Pragnienie zwycięstwa

Ojczyzny wolnej

Na szczycie męstwa

I lat pracy mozolnej

 

Dali swe serca

Krew przelali

Dali swe dusze

Bo wolność ukochali

 

Za mnie

Za ciebie

Za was

 

Dali swe życie

Godność i marzenie

Dali swą radość

Honor i korzenie

 

Dla mnie

Dla ciebie

Dla was

 

To o Tych, co flaga im świętością

To o Tych, co Ojczyzna im miłością

 

Iza Marcinkowska
Iza Marcinkowska
Wiersz · 24 maja 2018
anonim