W wolnych chwilach czytuję Cobena,
gdzie cytaty o kłamstwie dla szczęścia,
bez którego właściwie nas nie ma,
gdy jesteśmy gdzieś ciągle do wzięcia.
Gdzie cytaty o kłamstwie dla szczęścia,
jeśli w prawdę poezja się bawi,
gdy jesteśmy gdzieś ciągle do wzięcia
jak piosenka zgubionych żurawi?
Jeśli w prawdę poezja się bawi
marzną kwiaty na starej jabłoni
jak piosenki zgubionych żurawi,
których słowa ktoś dawno roztrwonił.
Marzną kwiaty na starej jabłoni,
pani płacze wierszami o miłość,
których słowa ktoś dawno roztrwonił
jakby nigdy ich w pani nie było.
Pani płacze wierszami o miłość,
bez której dziś właściwie nas nie ma
jakby nigdy jej w pani nie było.
W wolnych chwilach czytuję Cobena.