pierwszy
x x x
a co będzie
gdy się spotkają
w hali brudnego dworca
na przykład
warszawa zachodnia
i ona zobaczy
to jego światełko
a on się potknie
i przeprosi
i pobiegną dalej
ona na swoje łąki
a on do swojego
studia
kawa taka gorzka
i
pretensja
że się
rozlała
drugi
x x x
on nie lubi
gazet
czyta je
potem wycina
robi łódeczki
razu pewnego
nie zauważył
że po drugiej stronie
wyciętej informacji
była ona
i jej
pies
trzeci
x x x
ona nie lubi
samochodów
kocha brudne pociągi
i zaplute stacyjki
i ich spóźnienia
dzięki nim
spotkała
kiedyś
kogoś
w wysokim przejściu
nad peronami
frunęli
w przeciwne strony
jak anioły
dobrych i złych wiadomości
ona wiedziała
że to on
on nie
czwarty
x x x
a gdyby jednak
ją rozpoznał
i krzyknął
za odchodzącą
Agnieszka
i gdyby ona
usłyszała go
i
odwróciła się
x
nie
to sen
zbyt fantastyczny
piąty
x x x
zawsze gdy
wychodzi z brudnego dworca
bierze kąpiel
w podziemnej księgarni
i kiedy już odłoży
wszystkie
dzieła nieznane
coś go tknie
i swoją dłoń
cherubina
położy na
cienkim zeszycie
ani mi się śni
nie
nie musi czytać
on je wszystkie
zna
szósty
x x x
zaprosi
ją
cała reszta
po drugiej stronie szyby
udaje pracę
rozmowa nie klei się
drewniane słowa padają
na drewniany talerz
huculski z jabłkami
ona bawi się
wisiorkiem
są za piękni
na ulicach
nie ma barykad
ona ma opaskę
na głowie
granat nie wybucha
przeżyją
siódmy
x x x
a jednak
połączy ich
pociąg nieśpieszny
ten do
Wrocławia przez Poznań
i może przez
Lutol Suchy
nieśpiesznie otwiera przedział
pyta o wolne miejsce
ona wzrokiem wskaże
korytarz
potem biegiem
te cholerne zasuwy
przebić się
przez śliskie kałuże
jest bar
jest lampka na stoliku
dwa kieliszki wina
całkiem niepodłego
jest
on i ona
ich nogi potrąciły się tyle razy
że dłonie śpią na blacie
na stacji poznań główny
nikt nie czekał
jadą dalej
dalej od wszystkiego
co było
i nie jest
x
Grzegorz
i
Agnieszka
- siódemka w tytule winna być zapisana tak jak to uczyniłam
- nie lubię "krawatowego" zapisu, dłuższe wersy i tekst zyskuje
- jak na mój gust, odwirowałabym z nadsłowia
Poczytam Twoje następne.
sposób zapisu sugeruje sposób czytania