Widok

Błażej Szuman

 

Obejmuję ciebie przepiękny widoku
jak się rozścielasz przed moim domem
i w jeziorze słońce z błyskiem w moim oku
z oddali tak małe a z bliska ogromem.

Nacieszyć na długo widokiem przepięknym,
bo moje jest wszystko co widzą tu oczy
i woda w jeziorze, i mostek wygięty,
i w lustrze tej wody odbicie obłoczy.

A tam za jeziorem, wzrok sięga horyzont,
jak wyskalowany w druku "ekg"
góry te obłoki naostrzone gryzą...
Tu mam wszystko w jednym. Aż żyć mi się chce!

 

Oceń ten tekst
Błażej Szuman
Błażej Szuman
Wiersz · 22 czerwca 2018
anonim