Płynęliśmy do rantu realnego obszaru:
znikający błękit,
anulujący wypłukiwania innych wymiarów;
rozszczepy, z których wybuchał glans przydatny oświetleniu
wody wokoło nas.
Ta coś, co zostawało na tej samej odległości,
jak gdyby lekceważąc
nasze, czym dalej pośpieszne, przesuwanie.
Zobowiązując wierzyć,
że my może już i nie znajdowały się
w tym świecie, gdzie wszystko wyglądało coraz
czymś innym.
Tu, gdzie już nie można było poświadczyć
prawie nic. Nikim.
Z wyjątkiem tego,
co nam zdawało się, że oglądaliśmy:
palący zefir,
określające fasady możliwej budowli;
skra wyraźnych kolorów,
płonący między ścianami cieni,
wznoszące się w pobliżu. I coś, co
na zawsze zostawało
w naszych poglądach i myślach.
Jak punkt orientacyjny własnego jestestwa,
twierdząc ten fakt,
że byliśmy właśnie tu.
W tej aureoli znad wody
z której pierwsze formy ziemi
muszą były wgramolić się
tylko potem kilka dni.
Po raz pierwszy, w całym wszechświecie.