Taką cię znam

jar&marek

Taką cię znam

 

 

Smukła, dziewczęca figura,

stopy w piasku, głowa w chmurach,

idziesz boso brzegiem plaży.

 

Rozwichrzone, płowe włosy,

chabry w oczach, to znów wrzosy.

Lepsze życie ci się marzy.

 

W lnianej torbie kosmetyki,

skrypty, warkocz bereniki

i bursztynu bryłka złota.

 

Wiatr sukienkę twoją targa,

cień uśmiechu masz na wargach.

Chce obnażyć cię, niecnota.

 

Mewy śmieszki trwają w sporze

kto piękniejszy, ty czy morze.

Nereidy są zazdrosne.

 

Z białej wydmy mikołajek

chyli czoła i przyznaje,

żeś wiosenna jak pierwiosnek.

 

Świątkiem jesteś, skrytym grzechem,

szmaragdowej bajki echem,

powiewem świeżym jak mięta.

 

 

I taką cię zapamiętam.

jar&marek
jar&marek
Wiersz · 30 lipca 2018
anonim
  • Katowicki Pierrot
    Powinieneś popracować tutaj nad fonetyką i być może trochę też to skrócić celem uniknięcia nadmiaru waty słownej, pozdrawiam

    · Zgłoś · 6 lat
  • Ala
    lekkie
    melodyjne
    ale nie głupie
    i do rymu i do sensu

    Idzie boso brzegiem plaży
    lepsze życie jej się marzy :)

    · Zgłoś · 6 lat