Jak cierpliwy pająk
Jak rybak z Bretanii
Zarzuca koronkową sieć
I czeka nocą
Niecierpliwie skupiony
Aż drgnie (semiotycznie)
Przezroczysta pajęczyna słów
Aż błyśnie z głębin
Tęczową łuską
Syrena – Wena
Na moment frenetycznie zadrży
Spragnione ludzkiej afirmacji
Objete stworzenie – poemat
Krótki spazm
La petit mort.