Literatura

W PRL-u (wiersz)

Yaro

dawno temu w erze bez internetu
życie na kartki drobne sprawy
na półkach jabole nie było wyboru 
siara i kwas odlot zawsze po szychcie na czas
sito z wątroby grobowa decha i piach
finał w ramionach zupy na kościach

 

wody sodowej gaz w nosie
 do dziś bąbelkami odbija się 
z żołądka swąd 
nic w życiu nie dziwi jak
 czekolada z Matuszki Rosjiji 
to były piękne dni

było ich niewiele brak ich 

 

muzyki smak

co piątek lista radia trzy 
dziewczyny we mnie

kochały się 


zamiast krzyża czerwona flaga
 w ramce portret Stalina
lata podstawówki złoty wiek 

 

 podobnie poubierani
ubrany milicjant wyróżniał się
 klamką  pałką u boku


w domu strzyżone dywany 
w garażu mały lub duży Fiat 
polonez jak kogo stać

sowiety opuścili nas 


rozpadły się niektóre  związki 
upadł układ  związek radziecki 
 czerwony kolorem nienawiści

 


słaby 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Arian
Arian 3 pazdziernika 2018, 18:32
Upraszcasz opis PRL.W kolejkach stal prosty lud. Uprzywilejowani mieli swoje sklepy pelne towarów.
Konrad Koper 3 pazdziernika 2018, 18:47
Tylko opis…
Yaro
Yaro 3 pazdziernika 2018, 20:29
nic nie było w tych czasach o czym tutaj pisać ,pochwal się swoją wersją ..
Arian
Arian 4 pazdziernika 2018, 15:18
partyjni,milicjanci,wojskowi, sbcy ... mieli dostęp do towarów, inaczej ten system nie wytrzymałby tak dlugo
znane powiedzenie pochodzi z czasów PRL: ,,rząd zawsze sie wyżywi"
Yaro
Yaro 4 pazdziernika 2018, 16:33
chłop wszystkich wyżywi...
przysłano: 3 pazdziernika 2018 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca