Literatura

Orła krzyk (wiersz)

Yaro

                                                                         

Serce orła  zakorzenione w polskości 
co  w piersi drzemie tłoczy słowiańską krew
  spoziera odważnie z wysoka na bory  
szczyty nieosiągnięte  skrywa pisklęta


 spełniony sen niemowlęcy 

w ramionach skrzydlatych  mocnych

w pazurach ostrych jak bagnety 

rwie mięso na sztuki

 

orła krzyk słysz 
co niesie się równin zielenią 

na straży polskiej ziemi

na maszcie  chorągiew biel i czerwień 
łopotem zło przepoławia na pół 

 

 baczy gdy niszczyciel zbliża się z nocą 
wsłuchaj się w przodownika wrzask 


nie przyzwalaj by załomotał nieprzyjaciel do drzwi
by nie  za późno by wzbić się w powietrze 
wolność wartością bliską sercu gdy mocny 
Polski okrzyk radości chwała bohaterom 

 


niczego sobie 1 głos
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 5 pazdziernika 2018, 10:56
„Wielkie „ patetyczne słowa… brak rymu !! 4
Yaro
Yaro 5 pazdziernika 2018, 11:53
zwykły styl pełen prostoty...
przysłano: 5 pazdziernika 2018 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca