Literatura

Zobacz - ono chce (wiersz)

Irena Świerżyńska

Zobacz  

zobacz  -  ono chce

do talerza garnie się 

zupa czeka.

 

Przyszło zaproszone

białą plamą zapisane

ta stołówka

i ta szkoła 

i ten stół 

 

dzisiaj nie ma

już nie damy ci rosołu

kleks przysłonił jasność głowy

hojny gest

zwoje kręte spadły nisko

pod skórą

też

mrowisko.

 

Głowa stuka

 gniecie

tak - bezczelne miga z boku 

mur gotowy 

mrok

ciemności

łza już sucha

kryje się za ścianą basów

 

idź do licha

ucho nosi.

 

Dobry Panie - ogrzej rany

poświęć duchem dobrej wiary

tamte bąki już odeszły

 

pokaż klasę

zagraj 

sercem

i nie czekaj do niedzieli

 


słaby 2 głosy
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 6 pazdziernika 2018, 14:29
Na zachętę ! 4-
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska 6 pazdziernika 2018, 14:36
Wielkie dzięki za komentarz - pozdrawiam
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska 13 pazdziernika 2018, 10:20
Tylko pytanie - był watościowy a teraz niczego sobie - to jak ?
przysłano: 6 pazdziernika 2018 (historia)

Inne teksty autora

Mrówka pokaże...
Irena Świerżyńska
Życie matki...
Irena Świerżyńska
Tamta cisza dalej gra...
Irena Świerżyńska
Ot - taka zachcianka...
Irena Świerżyńska
Tamte stołki krzywo stały...
Irena Świerżyńska
Jeszcze drzazga w duszy siedzi...
Irena Świerżyńska
Życzenie...
Irena Świerżyńska
więcej tekstów »

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca