Literatura

Vanitas (wiersz)

abc

Z miłości do boga

 

„Postawił mi ołtarz z głazów ułożony,

Każdy kamień na ołtarzu jest teraz jak szkło,

Czerwony krwią świeżą ofiarowanych bydląt,

Zawsze wierzył Ottar w Asynje”

 

Podnosi na duchu

zapiera dech w piersiach

tak piękny mógłby być tylko

klejnot Brisingów

naszyjnik bogini Frei

wykonany przez krasnoludów

ze Svartalfheimu

za który zgodziła się oddać

każdemu osobno

 

Urzekające piękno u oczodołów

stworzona na nowo

puszka

twarzoczaszka z jamą gębową

młoteczek kowadełko strzemiączko

moje lśniące zęby

inkrustowane diamentami

i platyną

 

Tworzywo

„najlepszym przyjacielem kobiety”

najbardziej pożądane

na świecie

bo wieczne jak

marketingowy majstersztyk

trzy w jednym

blask prestiż pewnik

bez skazy cudownie błyszczy

wszystkimi kolorami tęczy

 

 


wyśmienity 2 głosy
1 osoba ma ten tekst w ulubionych
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować i oceniać teksty
Zaloguj się Nie masz konta?   Zarejestruj się
Konrad Koper 20 pazdziernika 2018, 09:59
Bardzo ciekawy, ale wymaga skupienia…
abc
abc 20 pazdziernika 2018, 11:37
Dzięki, no cóż współcześnie ze skupieniem to lipa, no chyba że dzieło warte jest sto milionów dolarów, a tutaj hm, zęby moje kupione na pchlim targu, a jak wiemy pożąda się diamentów i innych drogocennych kruszców a nie prawdziwej tkanki, dla tego zamienniki sztuki cieszą się takim dużym wzięciem na rynku. ;-)
przysłano: 19 pazdziernika 2018 (historia)

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką prywatności.
Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.

Zgłoś obraźliwą treść

Uzasadnij swoje zgłoszenie.

wpisz wiadomość

współpraca