Poezja i niebo niesie

Irena Świerżyńska

Poezja i niebo lotem niesie

urodą słowa złoci 

 

czy - modlitewnik wielki 

stary i cierpki kamień 

przesypie

 

chwała lub bat

nigdy - nie ścina

choć i o głowę zahaczy

przemyje

 

bywał i kot i jego dola 

świat porwał i dobrze

gali się schował

 

może i mysz złapie

odgryzie rogi i zagra basem

 

pomoże szczurek

błyśnie polotem

    już

 oset kurzy

 dużo kropli

  gęsto

  kałuża 

     i 

    tu

 kapie

tam - kopie

 

blisko i wszędzie

zapora i wara

  i pier....

   w ...dole

usta otwiera

  śpiewa 

      i 

  zagra 

   dość

 

 

 

Oceń ten tekst
Ocena czytelników: Niczego sobie 2 głosy
Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 21 października 2018
anonim