Jak podnieść

Irena Świerżyńska

jak podnieść 

dać

ogrzać i trwać

tory od zawsze brzęczą 

parami

pociągi i dusza ściśnięta

torturą

tą czy tamtą 

już - nie wiem

którą

i gdzie przerzucić

 

świat ciasny i pałka

wysoka

poprzecznie  pionowo

może czasami

pro i sto

  i blisko 

   oczy

 

Irena   Świerżyńska
Irena Świerżyńska
Wiersz · 24 października 2018
anonim